Rozhovor se Soňou Jiránkovou - interiérovou designerkou Nábytek STYL Turnov
Blog
Léňa  

Páteční kafe s kolegy: „Práce je mým koníčkem a to je veliké štěstí!“ říká naše interiérová designérka Soňa Jiránková

Dnes jsem vytáhla na kafe Soňu Jiránkovou – interiérovou designérku, se kterou spolupracujeme již mnoho let. Navrhuje pro nás interiéry tak, aby byly vždy praktické, krásné, splňovaly požadavky našich klientů a obsahovaly vždy naprostý originál, který jinde nenajdete. Rozhovor byl velmi příjemný, ze Soni sálá naprosto úžasná pozitivní energie, moc jsem si to tedy užila a dozvěděla se i pár zajímavých informací. Soňa každý rok navštěvuje veletrh nábytku v Milaně – navštívit ho je mým velkým snem již dlouho, snad se mi tedy někdy poštěstí přidat se k ní. Zeptala jsem se jí na začátky spolupráce s naší firmou i na to, jak začínala ona sama a co všechno její práce obnáší, tady jsou odpovědi:

Na úvod bych Vás chtěla poprosit, abyste se našim čtenářům představila – co vlastně děláte, co je Vaší profesí.

Jmenuji se Soňa Jiránková a věnuji se interiérovému designu. Nevěnuji se mu po celý život. Na začátku, tzn. za totality, to bohužel nešlo, takže jsem nejdřív věnovala jiné práci. Design mě však zajímal vždycky, dá se říct, že od malička, zřejmě hlavně díky mojí mamince.

Řekla jste, že jste dělala zpočátku jinou práci, můžu se zeptat jakou?

Ano, jistě – pracovala jsem v bance.

Kdy jste se tedy začala věnovat interiérovému designu?

Laicky, ale opravdu „laicky“ , od mých cca 12 let. Tím myslím spíš to, že jsme vždycky svojí maminkou pečlivě vybíraly do bytu tapety a různé doplňky, koberce a podobně. Myslím, že jsem si design zamilovala už jako malá právě díky ní. Jak jsem již zmínila, pracovala jsem napřed v bance, protože jsem se interiérovému designu za totality věnovat nemohla, nešlo to. Po revoluci jsem začala podnikat, napřed ale v úplně jiném oboru a pak se mi po čase náhodou naskytla možnost udělat si kurzy interiérového designu. Byl to základní kurz týkající se základů dispozičního řešení, osvětlení a barev. Velmi mě to bavilo, ale dlouho jsem měla strach začít se tomu naplno věnovat. Najednou však nastala situace, že jsem předchozí podnikání ukončila a zůstala jsem doma, byla jsem bez práce a ohromně mě lákalo věnovat se právě interiérovému designu. Sama bych si na to asi netroufla, ale rodina mě velmi podpořila a dokopala mě k tomu, abych se mu začala věnovat naplno.

Jaké byly Vaše začátky?

Na začátku jsem vůbec netušila, že by se mi to mohlo takhle rozběhnout, ale díky Bohu stalo se a jsem za to moc ráda. Postupem času to dospělo až k oficiální spolupráci s Jirkou (Jiří Hoffmann – majitel firmy Nábytek STYL, pozn. red.), za kterou jsem velmi vděčná a baví mě. Spolupracujeme spolu už pěkných pár let, jsme nejen kolegové, ale i přátelé a práce s ním mě opravdu baví.

Jak jste se s Jiřím poznali?

Potřebovala jsem vybavit pár bytů v Mladé Boleslavi, které byly určené k pronájmu. Oslovila jsem Jiřího a padli jsme si tzn. do oka. Od té doby spolupracujeme. Zpočátku to bylo jen sem tam. Postupem času jsem zjistila, že když jsem navrhovala někomu interiér a chtěla jsem tam dát např. nějakou konkrétní kuchyň, nastal problém – málo který prostor např. v bytech odpovídá té normované velikosti. Bylo tedy potřeba různých úprav nebo celé výroby na zakázku a tak jsme naše businessy propojili. Potřeba úpravy na míru byla tím prvním krokem k naší spolupráci a bez Jirky, který má vlastní výrobu, bych žádné realizace neměla, dělala bych pouze návrhy. Papír toho snese hodně, ale on je ten kouzelník, který to vyrobí a já se pak můžu těšit z reálné podoby mnou navržených interiérů.

Máte jen jednorázové klienty nebo i nějaké dlouhodobé? Stává se Vám, že se lidí vrací?

Stává se mi celkem často, že se mi klient po čase ozve, že chce vymyslet něco dalšího, mám tedy i dlouhodobé klienty a mám jich hodně a to i přes to, že třeba dodnes nemám webové stránky. Když nad tím tak přemýšlím, jedinou mojí reklamou je ta, která visí na prodejně Nábytku STYL, jinak jsou všechny zakázky na základě doporučení.

Co máte na své práci nejradši?

Nejkrásnějším momentem pro mě je, když přijdu na to, jak tu místnost – v jakém stylu – začít zpracovávat. Tam se samozřejmě musím držet požadavků toho klienta – určitě např. nedám červenou kuchyň do domu někomu, kdo nemá rád červenou barvu. Promluvím si s klientem, zjistím co nejvíc informací a spojím je s mými nápady.

Kde čerpáte inspiraci?

Každý rok jezdím na veletrh nábytku do Milána. Minulý rok se to díky situaci ve světě úplně nepovedlo a letos je to taky zatím nejisté, ze zdravotních důvodů nejspíš nepojedu, už se ale moc těším, až to zase půjde bez problémů. Když mám všechny potřebné informace od klienta, projedu si fotky právě z Milána a najdu tam třeba nějakou atypickou věc, která by se mi do toho konkrétního prostoru hodila, doladím to podle sebe a návrh je na světě. Pak přichází ta horší část – hodit tu představu na papír s konkrétními produkty a detaily.

Co naopak nemáte ráda na své práci?

Teď to vyzní teda asi hrozně, ale upřímně nejmíň ze všeho mě baví právě připravit ten návrh pro Jirku, tzn. popsat detailně všechny skříňky – jak mají vypadat, jak mají být veliké, jaký má být materiál, typy dvířek, kování…patří k tomu i plány pro elektrikáře, aby věděli kde mají vést kabely pro svítidla, aby všechno fungovalo, zkrátka vytvořit základní plán pro elektroinstalace a to mě tedy opravdu moc nebaví. Miluju tu kreativní část, kdy tvořím a vymýšlím, tohle je k tomu taková ta rutina, to „nutné zlo“. Je to však součást mojí práce a musí to být.

Pracujete úplně sama? Vím, že máte nádherný vztah se svou dcerou Adélkou…nepracujete třeba spolu?

Ano, pracuji úplně sama. Občas se mi na mou práci Adélka podívá, za což jsem moc ráda, protože se na to dívá zase úplně jiným pohledem. Velmi oceňuji její pohled, protože ji někdy taky napadne nějaké řešení, které nakonec zahrnu do svého návrhu a je to fajn. Milano se mnou navštěvuje a ochotně mi dělá společnost, je však vzdělaná v úplně jiném oboru a navíc máme rozdílný vkus. Na veletrhu se mnou třeba ráda navštíví klasiku, tu má ráda, moderní interiéry však nemusí. Já chodím po všech halách včetně té moderny, protože sleduji trendy a novinky. Nejen, že čerpám inspiraci, ale je to také potřeba, protože tu modernu si teď klienti dost přejí.

O trendech v bydlení se budeme bavit v příštím rozhovoru, děkuji Vám však za velmi příjemný rozhovor. Je vidět, že interiérový design je pro Vás nejen prací, ale taky koníčkem a celoživotní vášní. Když o své práci mluvíte, sálá z Vás neuvěřitelně příjemná pozitivní energie a jiskří Vám oči.

Trendy jsou opravdu na dlouho, budu se tedy těšit na příště. Máte pravdu, je to opravdu mou celoživotní zálibou, dělám něco, co miluji a myslím, že to je dnes velmi vzácné a je to ohromné štěstí. Na závěr bych ještě chtěla říct, že jsem za tu spolupráci s Nábytkem STYL strašně vděčná a vážím si Jirky Hoffmanna, protože on je ten, kdo pak vytvoří naprosto přesně ten interiér, který já mám doma na počítači, neliší se to vůbec nijak a to není vždy úplně jednoduché. On je pro mě jako kouzelník! Já si to tam někde prostě navrhnu, dívám se na to, pak přijedu na místo a ono to tam fakt je! Nikdy nemá nic proti mé práci, o každém detailu se mnou mluví, aby to bylo přesně tak, jak to má být, když něco opravdu nejde technicky, vždycky se bez problému dohodneme a najdeme alternativu…Jiřík reálně plní ty moje sny a to je nádhera. Chtěla bych mu tedy i touto cestou za to poděkovat a říct, že si ho ohromně vážím.

To je krásné! Děkuji za úžasný rozhovor a těším se na další, který bude o trendech pro bydlení v roce 2021.

Také velmi děkuji, bylo to příjemné a těším se na příště.

Soňa Jiránková - interiérový design Nábytek STYL Turnov

Soňa Jiránková – Interiérová designérka

book cover mockup for Nábytek STYL Turnov

Vyberte si vybavení svého domu, bytu či zahrady kdykoli a z pohodlí domova

Navštivte náš e-shop a vyberte si ze stovek produktů pro Vaši domácnost, zahradu, balkón či terasu

Vyrazit nakupovat >>