Páteční kafe s kolegy: Vše v 1 - rozhovor s kolegou Jirkou
Blog
Léňa  

Páteční rozhovor s kolegy: Vše v 1

Je víkend a mám tu pro Vás další rozhovor. Tento týden jsem si povídala s kolegou Jirkou. Nevěděla jsem, jak pojmenovat jeho pracovní pozici, má velmi různorodou práci, kterou bych skoro nazvala „vše v 1“. Co všechno ve firmě dělá a co jeho práce obnáší? Pojďme se na to podívat…

Jaká je Tvoje pozice ve firmě? Jak bys pojmenoval to, co děláš?

Řekl bych, že moje pozice ve firmě je těžko pojmenovatelná, protože dělám v podstatě střídavě téměř všechno. Nejčastěji montuju a rozvážím s kolegou nábytek. Když zrovna nejsem na rozvozech nebo montážích, dělám návrhy a grafické 3D modely nábytku na počítači a občas taky pomáhám svým kolegyním na prodejně.

Jak dlouho už v Nábytku STYL pracuješ?

Pracuju tady od roku 2017, tedy 4 roky.

A dělal jsi před tím i nějakou jinou profesi?

Před svým nástupem do firmy jsem studoval. Po škole jsem šel rovnou pracovat sem.

Co jsi studoval za obor?

Na vysoké jsem měl obor biotechnologii léčiv. Zjistil jsem ale, že to není to, čím bych se chtěl celý život zabývat.

Říkal jsi, že jezdíš na montáže a rozvozy nábytku. Jak často jezdíš za prací pryč?

To záleží na zákaznících a jejich objednávkách. Ta četnost je hodně nárazová, hodně proměnlivá. Někdy je potřeba týdnu vyjet každý den, někdy je potřeba to „smrsknout“ ideálně do 1-2 dnů, pokud to jde, protože na zbytek týdne už je v plánu zase jiná práce. Je to jak kdy.

Jezdíte s kolegou za prací po celé ČR? Kde jsi byl za prací zatím nejdál?

Opět záleží na objednávkách našich zákazníků. Já osobně jsem byl nejdál s kolegou v jižních Čechách. Už si nepamatuji přesně název toho městečka, pamatuju si ale, že to bylo někde u Orlíku. Také si pamatuji, že kolegové jeli dokonce s nábytkem až do Itálie. Byla to objednávka pro Čechy žijící v Itálii, kteří chtěli nábytek od nás.

Páni! To musela být dlouhá a náročná cesta…

Povíš mi, co Tě na Tvé práci nejvíc baví?

Nejvíc mě baví určitě vidět spokojeného zákazníka. Když vidím, že náš zákazník má radost a že se mu ten nábytek líbí, je to super pocit a mám z toho radost taky. Co se týká náplně mé práce, nejraději kreslím ty návrhy a 3D modely. Ne vždy je to úplně jednoduché, ale baví mě to asi nejvíc z toho, co dělám.

Co naopak na své práci nemáš rád?

Nemám rád, když se obecně věci nedaří a nemusí to být vždycky ani naší vinou. Občas se může stát případ, kdy třeba přijedeme k zákazníkovi se zbožím, vybalíme ho z naprosto neporušeného obalu a zjistíme, že uvnitř je něco špatně. To je pak nemilá situace a musíme to okamžitě řešit. Představ si, jaké to je, pokud se jedná např. o sedačku – vyneseme ji do 5. patra bez výtahu, rozbalíme a zjistíme, že je tam byť jen nepatrné poškození. Musíme ji tedy zase snést dolů, dát tam novou…je to občas náročné, nehledě na to, že je to trapné vůči tomu zákazníkovi.

Co se opět týká náplně mé práce, myslím, že to jsou nějaké složité montáže hodně designového nábytku. Myslím, že to je spíš parketa zkušenějších kolegů, kteří tu pracují déle a už jsou na to zvyklí, umí si s tím tedy poradit rychleji a lépe.

Vidíš za poslední rok nějaký trend v bydlení? Je něco, čeho by sis všiml, že si to zákazníci objednávají nejčastěji?

Za poslední rok jsme byli nějakou dobu zavření a na montáže se mimo jiné i z bezpečnostních důvodů moc nejezdilo, ale pokud se podívám na posledních pár let, řekl bych, že trendům v bydlení teď vévodí minimalismus – jednoduchost, nic „přeplácaného“. Hodně se dělají také bezúchytkové systémy.

Jak vnímáš – Ty osobně – dění posledního roku a půl v souvislostí s Tvou prací? Změnilo se něco kvůli covidu?

Myslím, že je změna určitě znát a to nejen u mě, ale napříč firmou. Kromě toho, že se výrazně změnily dostupnosti a ceny materiálů, museli jsme taky přehodnotit prodejní strategii. Zjistili jsme, že už prostě není možné fungovat pouze s kamennou prodejnou, protože další úplné uzavření by představovalo opravdu problém. Covid byl impulzem k tomu, abychom expandovali i na internet a přesunuli se s prodejem i tam.

Vnímáš to tedy nakonec pozitivně a jako krok dopředu?

Určitě ano. Na začátku jsem byl sice trošku skeptický, protože je to doba, kdy si snad každý řekl: „Tak a teď, když musím mít zavřeno, jdu prodávat na e-shopu!“, navíc nábytek je specifické zboží a něco je potřeba vidět naživo a vyzkoušet si to. Vypadá to ale, že se to hezky rozjíždí a jde to, takže to nakonec vnímám opravdu pozitivně.

Dobře, děkuji za rozhovor a měj se krásně!

Ty taky, ahoj!

book cover mockup for Nábytek STYL Turnov

Vyberte si vybavení svého domu, bytu či zahrady kdykoli a z pohodlí domova

Navštivte náš e-shop a vyberte si ze stovek produktů pro Vaši domácnost, zahradu, balkón či terasu

Vyrazit nakupovat >>