Barvy: Jaký mají vliv na člověka a jaké si vybrat do domácnosti - Nábytek STYL Turnov
Blog
Léňa  

Barvy: Vliv na člověka a které si vybrat pro zařízení Vašeho bydlení?

Vliv barev na člověka je zkoumán již po mnoho let. Každý člověk je originál a vnímání barev je velmi subjektivní. Barva, která jednoho uklidňuje, může v druhém navozovat smutek a pocit osamělosti, v jiném zase probouzet kreativitu a tvořivost. Přesto však můžeme vliv některých barev na lidský organismus shrnout do pár základních bodů. Vhodně vybrané barvy mohou naši psychiku podpořit. Pokud ale barvy při zařizování bydlení či kanceláře zvolíme špatně, může to mít na naši náladu, zdraví i pracovní výkon dlouhodobý negativní dopad. Na co si tedy při výběru barev do domácnosti dát pozor? Pojďme se na to podívat!

 

DĚLENÍ BAREV

  • primární – základní barvy: červená, žlutá, modrá (bílá, černá)
  • sekundární – barvy, které vznikají kombinací základních barev (modrá + žlutá = zelená)
  • terciární – vznikají smícháním primárních a sekundárních barev

Barvy můžeme také dělit podle „teploty“:

  • teplé – působí vesele, lehce a povzbudivě, vytvářejí v nás hřejivý pocit tepla (červená, oranžová, žlutá)
  • studené – jsou spíše pasivní, dodávají nám pocit lehkosti, čistoty a svěžesti (modrá, fialová, zelená)
  • tmavé – hodně tmavé odstíny působí většinou luxusně, vytváří v nás uklidňující dojem
ČERVENÁ

Červená barva je nabitá emocemi. Patří do teplých barev a symbolizuje krev, energii a životní sílu. Lidé si ji často spojují s láskou, vášní, touhou a sexualitou. Kde je klid, tam červená vnáší život a pohyb. U této barvy je potřeba se velmi zaměřit na to, jak ji vnímáte Vy sami. Pro někoho může být červená životabudičem, jiného však může vyburcovat dokonce až k agresi. Určitě jste také již slyšeli: „Měl rudo před očima!“

Červená je také velmi výrazná, proto se začala používat pro různé výstražné značení, zvýraznění textu apod. Hodně lidí si tedy v současné době stále víc a víc spojuje červenou barvu s různými zákazy a příkazy, případně s označením chyb.

Červenou barvu najdeme i v přírodě a to nejen na nádherných květinách (např. rudá růže, která je symbolem romantiky), ale také u živočichů. V živočišné říši však říká: „Dej si na mě pozor a ať tě ani nenapadne mě sežrat!“

Vliv na člověka: zvyšuje krevní tlak, zrychluje tep i dýchání, zvyšuje chuť k jídlu

Tip pro bydlení č. 1: Co takhle červená jídelna? Červená podpoří Vaši chuť k jídlu a u společného stolování s rodinou nebo přáteli podpoří konverzaci. Zkombinovat můžete např. moderní skleněný nebo bílý jídelní stůl s červenými židlemi s chromovou podnoží. Červená nádherně ladí se šedou barvou, vše tedy můžete dotáhnout k dokonalosti, pokud zvolíte šedé prostírání a červený servis. Skvěle také bude vypadat červené prostírání na dřevěném stole, kolem kterého budou ideální dřevěné jídelní židle ve stejném dekoru s červeným polstrováním.

Tip pro bydlení č. 2: Červená je také ideální do obývacích pokojů. Pokud červenou barvu opravdu milujete, můžete si rovnou pořídit červenou sedačku a červené křeslo, které doplníte o malé dekorativní polštářky např. v šedé nebo bílé barvě, případně v kombinaci obojího. Obývací pokoj pak můžete zútulnit např. červenými svíčkami s příjemnou vůní, která Vám pomůže ještě více navodit příjemnou a hřejivou atmosféru.

ORANŽOVÁ

Oranžová je „barva mládí“, optimismu a napomáhá aktivní komunikaci. Je uprostřed mezi červenou a žlutou, snoubí se v ní tedy jak pozitivita a veselí (ze žluté), tak i ambice a vášeň (z rudé). Vyjadřuje naše chutě, smysly a vjemy. Říká se, že kdo má rád oranžovou, má velkou chuť do života a působí velmi pozitivní energií i na své okolí. Oranžová je barva tzv. sakrální čakry, která symbolizuje umění, kreativitu, smyslnost a radost.

„Modrá by bez oranžové nebyla modrá!“

Vincent Van Gogh, malíř, 1853-1890

Vliv na člověka: Podporuje vitalitu a pomáhá nám lépe zvládat naše emoce. Navozuje hřejivou, příjemnou a pozitivní náladu. Podobně jako červená barva stimuluje chuť k jídlu.

Tip pro bydlení č. 1: Oranžová se dá dobře kombinovat s dalšími zemitými barvami, jako jsou např. hnědá nebo zelená. V moderních interiérech se také často setkáváme s kombinací s černou nebo šedou barvou a jako u všech barev, i u oranžové umocňuje její působení bílá. Oranžovou také spousta lidí vnímá jako „barvu podzimu“. Pomocí oranžových doplňků (polštářky, deka, svíčky apod.) si doma lehce vytvoříte krásnou hřejivou atmosféru. Během období „podzimních depresí“ pak u Vás nebude mít žádný splín sebemenší šanci.

Tip pro bydlení č. 2: Oranžová barva je vhodná do společenských místností, jako jsou obývací pokoj nebo jídelna. Do jídelny se obzvlášť hodí, protože podporuje chuť k jídlu. Z tohoto důvodu je oranžová barva často k vidění i v restauracích.

Tip pro bydlení č. 3: Méně je někdy více! Oranžová barva má nepřeberné množství nádherných odstínů. Vybírat tedy můžete od pastelové, přes meruňkovou až po sytě pomerančovou. Jak se ale říká, všeho moc škodí. Oranžová je skvělá i na vymalování zdi, bohatě ale bude stačit pouze jedna. Kdybyste např. výraznou sytou oranžovou vymalovali celý obývací pokoj, působil by spíše křiklavě. Doporučujeme tedy vymalovat oranžovou barvou maximálně jednu zeď v místnosti a přidat oranžové doplňky.

Tip pro bydlení č. 4: Oranžová podporuje kreativitu a skvěle se tak hodí do pracoven či dětských pokojů. U dětských pokojů ale velký pozor! Pokud máte hyperaktivní dítě, tato barva pro něj nebude zrovna ideální, nemohlo by se dost dobře soustředit.

ŽLUTÁ

Žlutá je často označována jako „barva slunce“. Odráží téměř maximum slunečního záření, proto je lidské oko na tuto barvu velmi citlivé. Zřejmě právě z tohoto důvodu se žlutá barva tolik využívá pro různé výstražné značení (schod, nízký strop, dočasné dopravní značení, varovná žlutá vlajka na pláži apod.). Žlutá je však barva velmi veselá, energická a hřejivá.

Vliv na člověka: probouzí v nás pocit radosti, důvěry a štěstí, podporuje paměť a učení se, podněcuje inspiraci, blahodárně působí na náš intelekt a mentální funkce, symbolizuje potřebu rozvoje

Tip pro bydlení č. 1: Ani s touto barvou by se to interiérech rozhodně nemělo přehánět. Světlejší, např. pastelová žlutá, působí velmi jemně. Pokud však máte rádi spíše výraznou žlutou, doporučujeme s ní raději šetřit a spíš než jako barvu na zeď ji použijte jako barvu doplňků.

Tip pro bydlení č. 2: Asi Vás to překvapí, ale zrovna žlutou můžete zapojit do každé místnosti. Záleží čistě na Vašem vkusu. Pokud zvolíte světlejší odstín žluté, místnost tak nejen prosvětlíte, ale také opticky rozšíříte, hodí se tedy i do menších místností. V dětském pokoji můžete žlutou barvou podpořit psychický vývoj dítěte.

Tip pro bydlení č. 3: Jak jsme již zmínili, žlutou barvou můžete pozitivně přispět k psychickému rozvoji Vašeho dítěte. Světle žlutá je také barva „genderově neutrální“, často ji tedy nastávající rodiče volí pro hlavní barvu dětského pokoje v případě, že dopředu nevědí, čekají-li holčičku nebo chlapečka.

Tip pro bydlení č. 4: Žluté velmi sluší kombinace s bílou, černou a šedou. I když vedle sebe bude mít studené barvy, prostor krásně rozzáří. Výraznou žlutou často uvidíte jako kontrastní barvu v industriálním stylu nebo moderních minimalistických interiérech, zatímco světle žlutá se častěji kombinuje např. s hnědou nebo zelenou, se kterými vytváří jemnější a více hřejivý dojem.

Tip pro bydlení č. 5: Chcete zvýšit svou pracovní výkonnost? Pak je žlutá barva tou správnou volbou do Vaší kanceláře či pracovny!

FIALOVÁ

Fialová je mystická barva. Navozuje pocit harmonie a bezpečí, umocňuje meditační účinky a Vaši spiritualitu. Je to barva duchovna a občas může mít až hypnotické účinky. Snoubí se v ní klid modré a silná žhnoucí energie červené. Tyto dva protipóly se ve fialové vyrovnávají.

Lidé, kteří mají nejraději fialovou barvu, jsou většinou velmi citliví a vnímaví. Je to zároveň další „genderově neutrální“ barva. Její celkové působení na lidi ještě více podporuje fakt, že velmi málo odráží sluneční záření. Zklidňující účinek fialové barvy a podpora spirituality mohou být natolik silné, že na některé lidi působí smutně, někdy až depresivně.

Opět je tedy potřeba k výběru vhodné barvy do interiéru přistupovat individuálně. Pokud i ve Vás tato barva probouzí spíše smutné pocity, radši se jí u sebe doma vyvarujte.

Zajímavost: Průzkum uskutečněný ve Francii zjistil, že fialovou barvu více upřednostňují emočně nestálí lidé, zřejmě právě kvůli jejím zklidňujícím a harmonizačním účinkům.

Vliv na člověka: navozuje pocit harmonie a bezpečí, pročišťuje hlavu, podporuje Vaši duchovní stránku, uklidňuje, má protistresové účinky, podporuje činnost mozku, představivost a podněcuje inspiraci

Tip pro bydlení č. 1: Pokud jste milovník fialové a působí na Vás kladně, můžete si vymalovat jednu celou stěnu v místnosti fialovou. Kvůli pohlcování světla doporučujeme zvolit spíše světlejší odstín, jako je třeba velmi populární, krásná a jemná „lila“. Když před ní navíc postavíte např. sedačku v krémové barvě, doplněnou polštářky v různých odstínech fialové, bude to pecka! V případě tmavší fialové buďte však v interiérech velmi opatrní.

Tip pro bydlení č. 2: Pokud přeci jen chcete použít tmavě fialovou barvu, aby Váš interiér působil dramaticky a luxusně, vyzkoušejte kombinaci s černou a zlatou.

Tip pro bydlení č. 3: Fialovou barvu určitě nedoporučujeme do malých pokojů, natož pak do tmavých místností bez oken. Nepoužívejte ji tedy do vstupních hal a chodeb.

Tip pro bydlení č. 4: Podle Feng Shui by fialová barva měla být použita v místnostech, které mají okna směrem na jihozápad.

MODRÁ

Modrá barva se v interiérech používá velmi často. Je to barva klidu. Používá se (stejně jako oranžová) např. v domovech pro seniory – zatímco oranžová starším lidem dodává energii a optimismus, modrá jim navodí pocit klidu a vnitřní mír. Povzbuzuje náš organismus a navozuje pocit, jistoty, uvolnění a svěžesti. Je to barva spolehlivosti, něhy, oddanosti a důvěry. Někdy je také označována jako barva „nebeská“.

Lidé, kteří mají jako svou nejoblíbenější barvu modrou, jsou většinou lidé citliví, hledající lásku a oddanost a jsou romantici s bohatým vnitřním životem – tišší introverti. Modrá také symbolizuje konzervatismus, je tedy oblíbená spíše u lidí, kteří jsou unavení, přepracovaní, touží po klidu a nemají rádi změny.

Vliv na člověka: pocit klidu, jistoty, uvolnění, vnitřního míru, podporuje soustředění

Tip pro bydlení č. 1: Když použijete modrou ve své pracovně, pomůže Vám soustředit se a uspořádat si své myšlenky. Vhodná je také do dětských pokojů, ložnic nebo zimních zahrad.

Tip pro bydlení č. 2: Chcete-li, aby Váš interiér působil honosně, sáhněte spíše po hlubokých a tmavých odstínech modré (např. „královská modrá“) v kombinaci se zlatou a krémovou, případně stříbrnou, černou, bílou a světle hnědou. Modrá je ale skvělá v tom, že se dá velmi dobře kombinovat téměř se všemi barvami.

Tip pro bydlení č. 3: Pokud jste se rozhodli pro tmavý odstín modré, použijte ho třeba jen na jednu stěnu a na doplňky. V případě, že jste zvolili světlý odstín modré, nemusíte se obávat ani vymalování všech stěn místnosti touto barvou.

Tip pro bydlení č. 4: Světle modrá umí podobně jako bílá prostory provzdušnit a opticky zvětšit. Můžete ji tedy použít i v menších místnostech. Pokud nechcete, aby pokoj působil příliš chladně, zkombinujte modrou se dřevem.

Tip pro bydlení č. 5: Pozor na jídelnu! Modrá se do jídelny také hodí, je však potřeba vybrat správný odstín a vhodnou kombinaci dalšího nábytku a doplňků. Modrá je studená barva, snižuje tedy chuť k jídlu. Pokud však zvolíte některý ze středních „optimistických“ odstínů, jako je např. azurová, bude i v jídelně působit velmi dobře, hlavně pokud ji zkombinujete třeba se dřevem, bílou nebo hnědou.

ZELENÁ

Zelená barva symbolizuje nový život. Je to barva jara a probouzející se přírody. Dodává nám naději, uklidňuje, harmonizuje a pomáhá nám vyrovnat naše emoce. Lidé, kteří mají zelenou rádi, většinou šíří kolem sebe lásku a optimismus a dokáží velmi dobře motivovat ostatní. Zelená je symbolem přírody a rovnováhy. Je kombinací modré a žluté, nedá se tedy říct, že by byla studená nebo teplá – záleží na tom, jaký odstín si vyberete. Může být pastelová, světlá, mladistvá a svěží nebo naopak hodně sytá, zemitá, hluboká a působit těžším, avšak velmi luxusním a elegantním dojmem.

Vliv na člověka: harmonizace, klid, vyrovnanost, podporuje soustředění a kreativitu

Tip pro bydlení č. 1: Zelená v kombinaci s bílou a dřevem je snad nejoblíbenější kombinací. Velmi dobře se dá ale také kombinovat s šedou nebo krémovou.

Tip pro bydlení č. 2: Díky blahodárným účinkům na náš vnitřní klid a vyrovnanost nám zelená barva pomáhá se soustředit a podněcuje naši kreativitu. Je tedy ideální pro použití v dětských pokojích, především pak těch pro studenty, a v pracovnách či kancelářích.

Tip pro bydlení č. 3: Na výběr máte opravdu širokou škálu odstínů zelené. Jakou si tedy vybrat? Do prostoru, který je moderně zařízený a chcete, aby byl prosvětlený a svěží, volte spíše světlejší odstíny. K pastelové zelené nebo mátové např. skvěle sedí bílá, světle šedá, krémová a hnědá. Interiér pak působí svěže, čistě a velmi jemně. Do místností v klasickém nebo rustikálním stylu můžete naopak použít hluboké, tmavé odstíny zelené v kombinaci s černou, hnědou a bílou, která podtrhne a umocní působení zelené.

Tip pro bydlení č. 4: Jak dostat zelenou domů, aniž byste museli hned malovat nebo kupovat zelený nábytek? Tím nejjednodušším způsobem – rostlinami. Nejen, že budete mít doma zelené přírodní doplňky, ale zároveň si tak zajistíte doma i čistější vzduch.

ČERNÁ & BÍLÁ

Na závěr se pojďme podívat na černou a bílou. Tyto dvě barvy jsou v různých kulturách a různých koutech světa vnímány naprosto odlišně. Co někteří považují za barvu čistoty těla i duše, druzí vnímají jako barvu smutku.

Bílá barva je pro nás symbolem čistoty, nevinnosti a věčnosti (z tohoto důvodu se u nás nevěsty oblékají do bílých svatebních šatů). Ve východních kulturách, jako je Čína, Vietnam nebo Indie však bílá symbolizuje smrt a je barvou duchů. Lidé v těchto zemích chodí např. na pohřeb výhradně v bílé. Pro nás je barva smutku černá, která mimo jiné symbolizuje také vzdor, protest a je nabitá emocemi. V Egyptě však černá symbolizuje naopak život a znovuzrození. Celkově pak černá symbolizuje tajemno a mystiku.

Vliv na člověka (bílá): napomáhá očistě, rozveseluje mysl, dodává sílu, stabilizuje naši nervovou soustavu, působí blahodárně na náš organismus

Tip pro bydlení č. 1: Bílá barva umocňuje vliv všech barev, se kterými ji zkombinujeme. Je naprosto univerzální a lze kombinovat kdekoli s čímkoli. Pokud váháte nebo se nemůžete rozhodnout zda tu či onu barvu, bílou rozhodně nikdy nic nezkazíte a budoucí úprava, až dospějete k rozhodnutí, bude velmi rychlá a snadná.

Tip pro bydlení č. 2: Bílé interiéry působí čistě, svěže a obzvláště poslední dobou jsou velmi populární. Velmi však záleží na nábytku a doplňcích. K bílé se hodí opravdu všechno, máte tedy otevřené dveře a velmi široké spektrum možností, jak místnost vybavit. Do bíle vymalovaného pokoje však nedoporučujeme čistě bílý nábytek s bílými doplňky, přeci jen je potřeba trošku energie barev dodat, aby pokoj nepůsobil sterilně jako v nemocnici.

Tip pro bydlení č. 3: Pokud toužíte po co nejsvětlejším interiéru, zvolte kombinaci bílé s nějakou jemnou světlou barvou. Velmi dobře ladí např. s krémovou, světlounce hnědou, „taupe“ šedo-hnědou, světle šedou (u té pozor, ta způsobuje lenost, někdy až apatii a deprese!), pískovými odstíny, pastelovými odstíny…chybu ale neuděláte opravdu s žádnou. Celá místnost bude hodně prosvětlená a bude působit prostorněji.

Tip pro bydlení č. 4: BÍLÉ DVEŘE – často se stává, že si lidé chtějí sladit dekor dveří s podlahou. Co když se ale podlaha poničí a budete ji chtít vyměnit? Tato volba Vás může v budoucnu celkem omezovat, protože obložky ani dveře nepatří mezi části domácnosti, které by se často měnily. Pokud si tedy nevíte rady nebo rádi čas od času svou domácnost předěláte, bílé dveře Vám zajistí, že Vám nikdy dojem z místnosti nezkazí a nikdy se nebudete muset při výběru nových barev či kousků omezovat.

Tip pro bydlení č. 5: BÍLÉ KUCHYNĚ – v minulých článcích na našem blogu jsem vyzpovídala své kolegy i majitele naší firmy. Ptala jsem se jich mimo jiné také na to, co „frčí“ nejvíc a všichni se naprosto shodli v jednom: bílá kuchyň. Kuchyň, stejně jako dveře a obložky, tak snadno nevyměníte a určitě to není něco, co byste chtěli předělávat každé dva roky. Bílá je univerzální, nadčasová a nehrozí, že se Vám za rok nebo za tři přestane líbit. Více jsem si o tomto trendu povídala s panem Hoffmannem, majitelem firmy a ještě podrobněji s naší interiérovou designérkou Soňou Jiránkovou. Oba rozhovory najdete na našem blogu v rubrice „Páteční kafe s kolegy„.

Vliv na člověka (černá): aktivuje a posiluje ženskou magnetickou energii, podporuje odpočinek, působí proti nespavosti, v malé míře pomáhá zbavení se stresu a úzkosti, na někoho však může působit nejvíc depresivně ze všech barev a je zcela nevhodná pro lidi s psychickými problémy, má příznivý vliv na léčbu nohou, kostí a silných traumat

Tip pro bydlení č. 1: Černá barva v interiéru se stává stále větším a větším trendem. Kupodivu je vhodná i do malých místností, prostor totiž nevypadá menší, protože zeď jakoby „zmizí“ a prostor působí nekonečným dojmem. Pro lidi, kteří mají černou barvu rádi, působí černé interiéry opojným a fascinujícím dojmem, jsou útulné, intimní, soukromé.

Tip pro bydlení č. 2: Díky tmavé barvě na zdi skvěle vynikají další barvy a dekory nábytku i jednotlivé doplňky. Patříte-li mezi příznivce černé, dáte mi jistě za pravdu, že černá barva zdi a velkým plochám prostě sluší. Kombinovat černou můžete prakticky s čímkoli. Pro velmi luxusní dojem Vašeho interiéru doporučujeme především spojení se zlatou a hnědou.

Tip pro bydlení č. 3: Co jsme u jiných barev doporučovali, to tady neplatí. Pokud chcete do místnosti zapojit černou barvu, rozhodně s ní nešetřete. Pro ten správný luxusní, sofistikovaný a elegantní dojem ji použijte od podlahy téměř po strop a dále již pracujte pouze s doplňky. Z materiálů můžete zvolit např. dřevo nebo kov – jak mosaz tak i měď bude v kombinaci s černou barvou vypadat nádherně.

Tip pro bydlení č. 4: Černá v lesku může působit spíše chladně. Jestliže jste si pro svůj interiér vybrali černou, volte spíše matnou, která působí hřejivěji.

book cover mockup for Nábytek STYL Turnov

Vyberte si vybavení svého domu, bytu či zahrady kdykoli a z pohodlí domova

Navštivte náš e-shop a vyberte si ze stovek produktů pro Vaši domácnost, zahradu, balkón či terasu

Vyrazit nakupovat >>