Jak si vybrat jídelní stůl - Nábytek STYL Turnov
Blog
Léňa  

Jak si vybrat jídelní stůl

Chcete si vybrat jídelní stůl, ale nevíte jak na to? Nevadí! Sepsali jsme pro Vás pár základních rad, abyste věděli, kde začít a přidali jsme stručný výpis informací, abyste se dobře orientovali např. v jednotlivých materiálech. Poradíme Vám, jak si vybrat ten správný jídelní stůl pro ty nejpříjemnější chvíle s rodinou a přáteli. Pojďme se tedy podívat, na co se při výběru zaměřit.

Jak si vybrat jídelní stůl

VELIKOST JÍDELNÍHO STOLU

Jídelní stůl by Vám určitě neměl zabrat více místa, než je nutné. Mělo by se kolem něj dát pohodlně procházet a měl by zde být i prostor pro odsunutí židle a usazení se. Zároveň potřebujeme dostatek místa, aby se k němu všichni bez problémů vešli. Jako první se tedy zamyslete nad tím, kolik u něj běžně bude sedět osob. Další počty už jsou celkem jednoduché – počítejte s tím, že minimální prostor pro jednu osobu u stolu je 60 cm šířky. Pokud Vám to prostor jídelny dovolí, můžete prostor na osobu rozšířit až na 75 cm, stolování pak bude ještě pohodlnější.

Tip pro bydlení: Běžně potřebujete menší stůl, ale často máte hosty? Pak je pro Vás rozkládací jídelní stůl perfektní řešení!

TVAR JÍDELNÍHO STOLU

V naší široké nabídce jídelních stolů najdete všechny tvary:

  • Čtvercový, 1-2 osoby – je vhodný do menších bytů. Dva lidé se u něj pohodlně nají a když Vám přijde někdo na návštěvu na kávu nebo víno, vejdete se k němu i ve čtyřech. Doporučujeme rozměr 80 x 80 cm.
  • Obdélníkový, 4 a více osob (dle velikosti) – tyto stoly se objevují v domácnostech nejčastěji. Pokud jste 4-členná rodina, doporučujeme stůl o minimální velikosti 120 x 80 cm. V naší nabídce najdete jak krásné designové kousky, tak i praktické stoly s rozkladem.
  • Oválný, počet osob dle rozměrů – k oválnému stolu se můžete posadit i tam, kde by to u obdélníkového nešlo, protože nemá rohy. Šetří tedy místem a ke stolu se Vás vejde víc. Jelikož nemá ostré rohy, je bezpečnější pro domácnosti, kde jsou malé děti.
  • Kulatý, počet osob dle rozměrů – pokud si chcete pořídit kulatý stůl, počítejte s průměrem 100 cm pro 4 osoby. Pro každou další osobu pak přidejte na průměru 25 cm navíc. Tento tvar stolu se hodí spíše do velkých místností.

VYUŽITÍ JÍDELNÍHO STOLU

Popřemýšlejte nad tím, jak moc budete chtít Váš jídelní stůl využívat. Pokud nejste zvyklí scházet se u společného oběda či večeře a sedáte si ke stolu pouze když k Vám někdo přijde na kafe, není potřeba plýtvat místem ani penězi. Jestli má ale Váš jídelní stůl čelit každodenní zátěži v podobě stolování, psaní domácích úkolů Vašich dětí či dokonce Vaší práci na home office, vyplatí se do něj investovat a vybrat opravdu kvalitní a pevný stůl.

UMÍSTĚNÍ STOLU V PROSTORU

To, kam stůl postavíte, se vždy odvíjí od Vašich prostorových možností. Jídelní stůl využijete na maximum, pokud bude v prostoru, protože tak se k němu vejde nejvíc lidí. Ne vždy je to však možné. Pokud již musíte jídelní stůl umístit ke stěně, nezapomeňte se také zamyslet nad tím, kde máte světlo. Osvětlení by mělo být vždy přesně nad středem stolu.

MATERIÁLY JÍDELNÍCH STOLŮ

Zde je úplně základní a velmi stručné shrnutí materiálů, ze kterých můžete vybírat:

  • MASIV – nejkvalitnější, jeho výhodou je vysoká odolnost a snadná údržba, tomu také odpovídá cena
  • DÝHA – levnější než masiv, náročnější na údržbu, vysoká odolnost, vzhled dřeva
  • LAMINO – levné řešení, vysoká odolnost, široká nabídka dekorů
  • SKLO – je vhodné do menších prostorů, snadná čistitelnost – nevýhodou jsou otisky, které na čirém skle budou vidět, někomu také může vadit chlad

Stoly z masivu jsou velmi kvalitní, nenáročné na údržbu a vydrží s Vámi opravdu dlouho. Tomu však také odpovídá jejich cena. Stoly z masivu jsou opravdu bytelné a bývají celkem těžké.

Dýha je (jednoduše řečeno) tenký pásek ze dřeva o síle 0,3-6 mm, kterou se překryje překližka. Jídelní stoly z dýhy jsou náročnější na údržbu, působí však opravdu jako dřevěné a jsou velmi oblíbené. Nejedná se o umělý povrch, je to opravdu dřevo. Výhodou stolů z dýhy je, že stojí méně než stoly z masivu.

Lamino je levným řešením, které nabízí opravdu veliké množství dekorů a barev. Jídelní stoly z lamina jsou za velmi dobrou cenu a při správné údržbě s Vámi taky vydrží dlouho.

Sklo je vhodné do moderně laděných interiérů, obzvlášť pak do malých prostor. V prostoru totiž stůl se skleněnou deskou opticky nezabírá tolik místa, ale tak nějak splyne s okolím. Pokud si vyberete stůl s deskou z čirého skla, připravte se na časté otírání stolu kvůli otiskům. Některým lidem také může vadit, že sklo je chladný materiál a při stolování tak mohou mít pocit, že je deska studí. Na druhou stranu vyleštit desku trvá pouhých pár vteřin a tyto stoly působí velmi elegantně a luxusně.

TYP PODNOŽE

Nestárnoucí klasikou jsou stále čtyři nohy, ať již válcovité nebo hranaté, případně kónické (na konci se zužují). Občas ale najdeme i kulatý stůl, který má nohy pouze tři. Hitem posledních dvou let jsou však nádherné moderní stoly s designovou centrální podnoží, ve které mohou být umístěny police nebo může být uvnitř schovaná střední část desky pro rozklad.

Všechny výše uvedené typy stolů najdete v naší nabídce na e-shopu v kategorii jídelní stoly. Vybírat můžete ze široké nabídky různých materiálů, rozměrů, dekorů či barev. Doporučujeme tedy začít tím, že si určíte základní požadavky na velikost a využití, design už pak záleží čistě na Vašem vkusu. Věříme, že si z této široké škály dekorů, tvarů a velikostí vyberete ten pravý stůl přesně pro Vás a kdybyste potřebovali s čímkoli pomoct nebo si s výběrem nevěděli rady, můžete nás kdykoli kontaktovat prostřednictvím chatu (na stránce e-shopu vpravo dole), e-mailem (eshop@nabytek-styl.cz) nebo na telefonu 777 714 049 a my Vám se vším rádi pomůžeme.

book cover mockup for Nábytek STYL Turnov

Vyberte si vybavení svého domu, bytu či zahrady kdykoli a z pohodlí domova

Navštivte náš e-shop a vyberte si ze stovek produktů pro Vaši domácnost, zahradu, balkón či terasu

Vyrazit nakupovat >>